‘HAIYANA KITCHEN’ TAWARKAN HIDANGAN TRADISI SARAWAK

 

‘HAIYANA KITCHEN’ TAWARKAN HIDANGAN TRADISI SARAWAK

Oleh: Nur Aishah binti Ismail

Menikmati hidangan tradisi Sarawak di negeri lain merupakan perkara yang istimewa yang patut dibanggakan. Haiyana Kitchen yang terletak di Durian Tunggal, Melaka ini bukan sahaja menyediakan hidangan tradisi Sarawak, malah ia juga telah menyediakan pelbagai hidangan tradisi melayu yang lain mengikut kesesuaian citarasa masyarakat Malaysia. Lokasi yang begitu stategik itu telah menarik ramai pelanggan demi menikmati masakan asal Sarawak yang disediakan di restoran tersebut.


 

Haiyana Kitchen, Durian Tunggal, Melaka

 

Antara hidangan utama di Haiyana Kitchen ini ialah ‘mi kolok’ dan ‘laksa Sarawak’ yang mana menggunakan ramuan dan resipi sendiri dari pengasas restoran tersebut. Menerusi carian di laman media sosial, hidangan ini telah mendapat permintaan yang tinggi dari pelanggan tempatan mahupun pelanggan luar sekaligus telah mengangkat produk Sarawak ini yang mana hanya menggunakan ramuan perapan dari gula apong dan lada Sarawak.

Selain itu, Haiyana Kitchen juga mempunyai dua cawangan di Melaka iaitu di Durian Tunggal dan Bandaraya Melaka. Kedua-dua cawangan ini telah mendapat sambutan yang amat mengalakkan dari ramai pelanggan. Hal ini kerana, pelanggan mungkin telah dapat mengenali masakan Sarawak tanpa perlu menjejakkan kaki ke sana.

Apa yang lebih menarik, restoran ini turut menyediakan pelbagai hidangan lain tradisi Sarawak seperti Nasi Lalapan. Hidangan ini merupakan antara makanan popular di Miri, Sarawak yang mana menu utama hidangannya ialah ikan, ayam, atau daging goreng yang dimakan bersama sambal belacan dan ulam-ulaman.


 

 

Pelanggan membuat pesanan di kaunter Haiyana Kitchen

Haiyana Kitchen beroperasi setiap hari bermula pada jam 12 tengah hari sehingga 12 malam. Tambahan pula, ia juga turut menyediakan perkhidmatan tempahan atau perkhidmatan penghantaran makanan kepada pelanggan. Para pelanggan seharusnya mengambil peluang bersantap bersama keluarga sambil menikmati hidangan tradisi Sarawak di Haiyana Kitchen, Durian Tunggal, Melaka.

Comments

Popular Posts